Какво представляват антиоксидантите?

Антиоксидантите са една много важна част от здравословния начин на живот, така че всеки човек трябва да е наясно с тяхното действие. Има две понятия, с които трябва да се запознаете:

Свободни радикали

Свободните радикали са атоми и молекули, които лесно се свързват с други атоми. Те имат в обвивката си един самостоятелен електрон (нормално са по двойки), което ги прави нестабилни и крайно реактивни. За да се стабилизира, атомът се опитва да се освободи или да си набави един електрон от съседна молекула или атом. Така на свой ред тя самата става свободен радикал. Веднъж, след като процесът е започнал, може да последва верижна реакция, която може трудно да се овладее.

Свободните радикали се образуват нормално в организма ни вследствие на метаболитните процеси в него. Определени фактори обаче, могат да доведат до техния излишък. Всяка клетка в тялото ни е атакувана около 10 000 пъти на ден от свободните радикали. Това води до необратими последствия за клетките.

Антиоксиданти

свободен радикал

Антиоксидантите са биохимични вещества, които “даряват” на свободните радикали в организма по един електрон, и така ги неутрализират. Те не само че ги обезвреждат, но и предпазват тялото от вируси, бактерии, токсични вещества и повишават имунитета. Антиоксидантите се съдържат естествено в няшето тяло, но при определени условия и с напредване на възрастта тяхното количество и действие намалява.

Защо са ни необходими антиоксидантите?

Когато свободните радикали са повече от антиоксидантите, това може да доведе до състояние, наречено оксидативен стрес. Тогава важни молекули в тялото може да бъдат сериозно повредени. Понякога това води до клетъчна смърт.

Ето някои стресови фактори и вредни навици, които водят до прекомерното образуване на свободни радикали и оксидативен стрес:

оксидативен стрес

 • Замърсяване на въздуха.
 • Цигарен дим.
 • Консумация на алкохол.
 • Токсини.
 • Високи нива на кръвната захар.
 • Консумиране на големи количества полиненаситени мастни киселини.
 • Радиация, включително прекомерно излагане на слънце.
 • Инфекции от бактерии, гъби или вируси.
 • Прекомерен прием на желязо, магнезий, мед или цинк.
 • Твърде малко кислород в тялото.
 • Твърде много кислород в тялото.
 • Прекомерно физическо натоварване.
 • Антиоксидантна недостатъчност.

Продължителният оксидативен стрес води до повишен риск от отрицателни последствия за здравето и множество заболявания. Също така се смята, че допринася за процеса на стареене на клетката.

Защо антиоксидантите са важни и необходими за фертилността?

храни с антиоксиданти

Цялото тяло се състои от клетки, които ежедневно са подложени на действието на свободните радикали. Репродуктивната система, и най-вече яйцеклетките и сперматозоидите, са особено чувствителни в това отношение. Освен това ДНК на клетката също може да се повреди и измени, и това да доведе до неуспехи при АРТ процедури, вродени дефекти и аномалии в развитието на детето.

При жените най-често се наблюдават промани в овулацията и менструацията, ниско качество на яйцеклетките, прееклампсия, аборт и др.

Редица изследвания показват съществена връзка между оксидативния стрес и мъжкия стерилитет. При около половината от мъжете с репродуктивни проблеми се наблюдават високи нива на свободни радикали в семенната течност и увредени, бавноподвижни сперматозоиди с ниско качество и увредена ДНК.

Ето защо е много важно и двамата партньори да приемат адекватни количества антиоксиданти. При еднообразна диета и нездравословен начин на живот, приемът на антиоксиданти под формата на витамини и добавки е силно препоръчителен, и е добра и леснодостъпна алтернатива.

Най-важните за фертилността антиоксиданти

Глутатионаспержи

Глутатионът се счита за най-мощният и основен антиоксидант. Той поддържа нормалните функции на всяка клетка, тъй като регулира растежа, метаболизма и имунната реакция в тях. Действа като имуностимулатор, регенерира и подпомага действието на други важни аминокиселини и витамини, участва в синтеза на различни протеини и ДНК, активира и регулира различни ензими. Играе ролята на детоксификатор, тъй като обезврежда различни по произход токсични за клетката вещества, които след това се изхвълят от организма. Ниските нива на глутатион се считат за маркер на множество заболявания и преждевременно стареене на клетките.

В областта на репродукцията глутатион може да окаже въздействие върху автоимунните заболявания. Той участва в регулирането на процеса на активирането на гени, които могат да причинят хронично възпаление. С други думи, той може да подтисне “лошите” гени, които предизвикват автоимунни заболявания. Това може да е полезно за тези, които са застрашени от спонтанни аборти вследствие на имунологични проблеми или при наличието на антиспермални антитела.

При здравия организъм, тялото е способно само да произвежда достатъчно глутатион за нуждите си. С напредване на възрастта производството му започва да спада. Негативното въздействие на тютюн, алкохол, вредни храни, лекарства, стрес и умора водят до неговия дефицит и сериозни последици.

Глутатионът е молекула съставена от три аминокиселини –  L-глутамат (L-glutamate), L-цистеин (L-cysteine) и Глицин (Glycine). Среща се предимно в плодовете и зеленчуците, но той не се усвоява добре, защото се разгражда още в тънкото черво. Най-ефективният начин за покачване нивата на глутатион в организма е чрез приема на N-Acetyl Cysteine като добавка.

Препоръчителен дневен прием: 500- 1000мг N-Acetyl Cysteine дневно в два приема, като оптималният вариант е комбинирането му с 100-200мг алфа-липоева киселина.

Хранителни източници: аспержи, авокадо, броколи, боровинки, моркови, домати, картофи, спанак, яйца, млечни продукти .

Липоева киселина

броколи

Липоевата киселина е много важен антиоксидант, тъй като помага за защита на женските репродуктивни органи, а при мъжете подобрява качеството на спермата и подвижността на сперматозоидите. Тя е задължителна съставка във всяка диета поради свойството си да възстановява всички други антиоксиданти, и най-вече защото е единственият, който може да регенерира глутатион. Липоевата киселина също помага за изграждането и правилното функциониране на имунната система, и помага за възстановяване от вредите, причинени от пушенето.

Препоръчителен дневен прием: 100 мг дневно (разделени на два приема).

Хранителни източници: В малки количества се намира в картофи, спанак, броколи, черен дроб, сърце, бъбреци и др.

Витамин Е

Витамин Е повишава качеството на спермата. В едно проучване е доказано, че подвижността, процента на живите и процента на сперматозоидите с нормална морфология се увеличава при допълнителния прием на витамин Е и селен. В едно друго изследване е доказано, че плъхове, които са с дефицит на витамин Е са станали безплодни, а сперматозоидите им неподвижни. Освен това, при женските плъхове има по-висока честота на спонтанни аборти. В действителност, витамин Е е открит за първи път през 1922 г. по време на опити върху плъхове. В тяхната диета липсвал витамин Е, и те са били безплодни. След като започнали да ги хранят с пшеничен зародиш, плодовитостта им е била възстановена.

витамин Е

Проучване доказва също, че витамин Е може да помогне за увеличаване на дебелината на ендометриума при жени с тънка лигавица на матката <8 мм. Изследователите са наблюдавали увеличаване на притока на кръв в артериите на матката при 72% от пациентките, а в дебелината на ендометриума при 52% от пациентките, при дневен прием от 600мг. Освен това, той подобрява качеството на яйцеклетките и цервикалната слуз.

Препоръчителен дневен прием: 500 mg на ден на смесени токофероли и токотриеноли в допълнение към диета, богата на витамин Е.

Хранителни източници: сурови ядки, нерафинирани масла, авокадо, пшеничен зародиш, зеленолистни зеленчуци и др.

Витамин С

червена чушкаВитамин С е друг много важен антиоксидант както за мъжете, така и за жените. Той подобрява хормоналните нива и повишава плодовитостта при жените с дефект в лутеалната фаза, според проучване публикувано във Fertility and Sterility (2003;80:459–61). В него били включени 150 жени с проблеми в овулацията. Процентът на забраменелите от групата приемала по 750мг витамин C дневно е бил 25% в рамките на шест месеца, докато само 11% от нелекуваните жени са забременели в същия период от време.

При мъжете е доказано, че витамин С подобрява качеството на спермата и я защитава от увреждане на ДНК, помага да се намали вероятността от хромозомни аномалии. Витамин С също предпазва спермата от слепване на сперматозоидите, което ги прави по-подвижни.

Препоръчителен дневен прием: 500 мг на ден, в допълнение към здравословна диета, богата на витамин С.

Хранителни източници: изобилие в зеленчуците и плодовете, най-вече в червени чушки, броколи, боровинки, зеле, картофи, домати и цитрусови плодове, ягоди, киви и др.

CoQ10

CoQ10 убиквинол подобрява качеството на яйцеклетките. Има две форми на CoQ10 – убиквинон и убиквинол. Убиквинолът е редуцираната форма на убиквинона. С напредването на възрастта способността на тялото да превръща убиквинона в убиквинол намалява. Повечето от добавките CoQ10 на пазара са под формата на убиквинон. Убиквинолът се различава по това, че е най-биологично активната форма на коензим Q10 и няма нужда да се преобразува в организма. Той е осем пъти по-мощен от убиквинона. За жените над 35-годишна възраст, приемът на CoQ10 убиквинол в продължение на няколко месеца, заедно с други силни антиоксиданти като витамин Е и витамин С, може значително да помогне за подобряване на качеството на яйцеклетките. CoQ10 помага за увеличаване на подвижността на сперматозоидите в спермата.

Препоръчителен дневен прием до 35 години: 30 мг на ден, когато се използва в комбинация с други антиоксиданти.

Препоръчителен дневен прием над 35 години: 100 мг на ден убиквинол, в допълнение с други антиоксиданти.

Хранителни източници: Намира се най-много в морските дарове и субпродуктите, магданоз, броколи и портокали.

Как си взаимодействат антиоксидантите?

здравословна диета

Всеки антиоксидант си има “възстановяващ” го антиоксидант, който може да го регенерира. Ето примери за някои от тези двойки:

 • Липоевата киселина може да регенерира себе си и всички други антиоксиданти.
 • Витамин С се регенерира от витамин Е, CoQ10, глутатион и липоева киселина.
 • Витамин Е се регенерира от витамин С, CoQ10 и липоева киселина.
 • Глутатионът се регенерира от липоева киселина.
 • CoQ10 се регенерира от витамин С и липоева киселина.

Ето защо е важно ежедневно да се приемат разнообразни източници на антиоксиданти. Така може да се осигури пълна и сигурна защита на организма от унищожителното действие на свободните радикали.

Как да си набавяте повече антиоксиданти?

Диета

Пълноценното хранене е най-добрият начин да получавате необходимите ви витамини, минерали и антиоксиданти. В диетата за плодовитост са включени всички групи храни, които предлагат голямо разнообразие от хранителни вещества, подобряващи фертилността.

Уверете се, че консумирате достатъчно свежи и сурови храни. Антиоксидантите са чувствителни към топлина и могат да бъдат унищожени по време на готвене и обработка. Прясноизцедените сокове и смутита са чудесен и лесен начин да получите изобилие от хранителни вещества с диетата си.

Добавки

Добавки

Друг лесен и сигурен начин да доставяте достатъчно антиоксиданти на организма си е да приемате витамини и добавки. Това е удобно и бързо средство за всеки, имайки предвид забързаното ежедневие и непълноценното хранене, което е част от живота на повечето от нас. Голяма част от храните, които консумираме са бедни на антиоксиданти поради начина им на приготвяне, съхранение и пакетиране.

 

Как да избегнем въздействието на свободните радикали?

Пушенето, редовната консумация на алкохол, прекомерното физическо натоварване, хидрогенираните масла, консервантите и добавките в храните, стресът и замърсената околна среда са причини, поради които се повишават нивата на свободните радикали. Редовното въздействие на тези фактори води до различни болести и засилване процесите на стареене. Избягването им е ключът към по-здравословен и дълъг живот.