Спазването на здравословна диета е от съществено значение за фертилността. Начинът на живот през месеците преди зачеване е толкова важен, колкото по време на самата бременност. Непълноценното хранене може да доведе до проблеми с овулацията, хормонален дисбаланс, лошо качество на яйцеклетките, промени в показателите на спермата и много други. Известно е, че качеството на яйцеклетките и на сперматозоидите зависи от начина на живот и хранене по време на трите месеца преди зачеване. Ето защо е много важно и за двамата партньори да подготвят телата си за създаването на едно здраво и жизнено дете. Това е времето, през което тялото на жената има възможност да си осигури необходимите запаси за протичането на една нормална бременност.

витаминиНие сме това, което ядем…

Първите седмици са критичен момент за развитието на плода. Ето защо, приемът на витамини като фолиевата киселина например е задължителен още преди бременността да е установена. Освен това някои жени са носителки на определени генетични мутации, които са свързани с недоброто усвояване на фолиева киселина и витамин В12. Понякога недостигът им може да е от решаващо значение за способността за зачеване и износване на здраво бебе.  Важно е да се консумират богати на витамини, минерали и антиоксиданти храни, които ще помогнат на тялото ви да осигури оптимална среда за развитието на вашето бебе. Допълнителният им прием като добавки е един лесен и сигурен начин да набавите необходимите за организма ви количества.

Имате ли нужда да приемате допълнително витамини?

Задайте си следните въпроси:

  •  Смятате ли, че пропускате едно или повече
    хранения  на ден?витамини и добавки
  • Имате ли хранителна алергия или непоносимост към някоя храна?
  • Изпитвате ли ежедневно голям стрес у дома или на работното място?
  •  Консумирате ли предимно преработени храни?
  •  Консумирате ли най-малко 2 порции плодове на ден?
  •  Консумирате ли най-малко 2 порции зеленчуци на ден?
  •  Боледувате ли често?
  •  Занимавате ли се активно със спорт?
  •  Получавате ли достатъчно сън?
  •  Извършвате ли тежка физическа работа?

Кои са най-важните за фертилността витамини?

Витамин D: Съществуват достатъчно проучвания, които свързват дефицита на витамин D с безплодието. Той е необходим за синтеза на половите хормони, което от своя страна влияе на овулацията и хормоналния баланс. Широкото използване на козметични продукти, липсата на слънце през зимните месеци, затлъстяването и други фактори водят до ниските му нива в кръвта. Ще се изненадате да научите, че недостигът на витамин D е най-разпространената хиповитаминоза в развитите държави. Струва си да изследвате серумните си нива на 25-ОН-витамин D.

Хиповитаминоза D включва три основни категории:

– Недостатъчност на витамин D – серумни нива на 25-ОН-витамин D между 20 и 29.99 ng/ml

– Дефицит на витамин D – серумни нива на 25-ОН-витамин D под 20 ng/ml

– Тежък дефицит на витамин D – серумни нива на 25-ОН-витамин D под 10 ng/ml

Във Факултета по медицина на Йейлския университет е проведено изследване над 67 жени с безплодие, където е установено, че само 7% са имали нормални нива на витамин D. Друго изследване показва, че жените които приемат достатъчно витамин D е по-вероятно да забременеят при IVF, отколкото тези, които страдат от недостиг на този важен витамин.

Рецептори за витамин D присъстват в много женски органи, включително яйчниците, матката и плацентата. Активната форма на витамин D (калцитриол) има много функции в женското възпроизвеждане. Свързан към своя рецептор, калцитриолът е в състояние да контролира гените, участващи в синтеза на естрогените. Лигавицата на матката произвежда калцитриол в отговор на навлизащия в маточната кухина ембрион, непосредствено преди имплантирането. Калцитриолът контролира няколко гени, участващи в имплантацията на ембриона. След като жената забременее, матката и плацентата продължават да синтезират калцитриол, което спомага за организиране на имунните клетки в матката, така че инфекциите да бъдат преборени, без това да навреди на бременността.

витамин Д

Ниските нива на витамин D по време на бременност са свързани с някои усложнения като гестационна хипертония, гестационен диабет, прееклампсия, малък за гестационната възраст плод и имунологични нарушения.

При мъжете витамин D е от съществено значение за развитието на ядрото на клетката на сперматозоидите, помага да се поддържа качеството на спермата и броят на сперматозоидите. Също така повишава нивата на тестостерон, което увеличава либидото.

Препоръчителен дневен прием: Препоръчителната доза за прием е 2000-3000 IU дневно, като не бива да се надвишават 4000 IU дневно. Важно е да знаете, че витамин D е мастно разтворим, затова трябва да се приема заедно с богати на мазнини храни.

Хранителни източници: Витамин D се синтезира в нашето тяло при излагане на слънчева светлина. Неголеми количества се приемат с храната, предимно с мазната риба, черният дроб, млечните продукти и яйцата.

Витамин Е: Витамин Е функционира предимно като антиоксидант, като защитава клетъчните мембрани от влиянието на свободните радикали. Особено ефективен е за защита на нервните клетки, червените кръвни телца и имунната система. Той също подобрява качеството на яйцеклетките и цервикалната слуз, регулира хормоналния баланс, облекчава симтомите на пременопаузата, предпазва от аборт и преждевременно раждане.

Изследванията показват, че витамин Е повишава качеството на спермата. Според тях при допълнителния прием на витамин Е и селен подвижността, процента на живите и процента на сперматозоидите с нормална морфология се увеличава. В действителност, витамин Е е открит за първи път през 1922 г. по време на опити върху безплодни плъхове. В тяхната диета липсвал витамин Е. При мъжките плъхове се наблюдавало голям процент  неподвижни сперматозоиди, а при женските по-висока честота на спонтанни аборти. След като започнали да ги хранят с пшеничен зародиш, плодовитостта им е била възстановена.

Витамин Е може да помогне за увеличаване на дебелината на ендометриума при жени с тънка лигавица на матката <8 мм (Fertility and Sterility, April, 2010). Изследователите са наблюдавали увеличаване на притока на кръв в артериите на матката при 72% от пациентките, а в дебелината на ендометриума при 52% от пациентките, при дневен прием от 600мг.

Препоръчителен дневен прием: 500-600 mg на ден на смесени токофероли и токотриеноли в допълнение към диета, богата на витамин Е.

Хранителни източници: Сурови растителни масла, ядки, семена, авокадо, пшеничен зародиш, зеленолистни зеленчуци, ягоди, домати и др.

Витамин С: Витамин С подобрява хормоналните нива и повишава плодовитостта при жените с дефект в лутеалната фаза, според проучване, публикувано във Fertility and Sterility (2003;80:459–61). В него били включени 150 жени с проблеми в овулацията. В рамките на шест месеца, процентът на забраменелите от групата приемала по 750мг витамин C дневно е бил 25% , докато само 11% от нелекуваните жени са забременели.

Витамин САскорбиновата киселина (форма на витамин С) играе важна роля в регулирането на менструалния цикъл и правилната функция на яйчниците. Тя оказва влияние на качеството на яйцеклетките и успеха при ин витро процедурите. Витамин С повишава имунитета, укрепва капилярите, намалява вероятността от прееклампсия и преждевременна руптура на мембрани по време на бременност. Изследванията сочат, че приемът му като добавка може също да помогне при силно менструално течение, ендометриоза, миома на матката и за предотвратяване на вродени дефекти.

При мъжете е доказано, че витамин С подобрява качеството на спермата, защитава я от увреждане на ДНК и намалява вероятността от хромозомни аномалии. Дефицитът му се свързва с ниският брой сперматозоиди, лошата подвижност и морфология на сперматозоидите. Витамин С предпазва спермата от слепване на сперматозоидите, което ги прави по-подвижни. Нивата на аскорбинова киселина са много по-високи в семенната течност, в сравнение с други течности в човешкото тяло. Когато се намали нейният прием от 250 мг на само 5 мг на ден, нивата в семенната течност намаляват с 50%, а броят на сперматозоидите, чиято ДНК е увредена се увеличава с 91%. Тези резултати показват, че при мъжете с репродуктивни проблеми е важен допълнителният прием на витамин С.

При пушенето се образуват големи количества свободни радикали. Пушещите по 20 цигари на ден имат 40% по-малко витамин С в кръвта от непушачите. Концентрацията на сперматозоиди при мъжете пушачи е със 17% по-ниска, при по-малка подвижност и повече аномалии. Ето защо те трябва да поемат поне два пъти повече витамин С от непушачите.

Препоръчителен дневен прием: 500 мг на ден в допълнение към здравословна диета, богата на витамин С.
Хранителни източници: изобилие в зеленчуците и плодовете, най-вече в червените чушки, броколи, шипка, боровинки, зеле, картофи, домати, цитрусови плодове, ягоди, киви.

Б витамини

В6: Витамин В6 се използва за регулиране на хормоните и кръвната захар и при дефект в лутеалната фаза. Облекчава симптомите на ПМС и сутрешното гадене.

В12: Недоимъкът на В12 се свързва с безплодие… Възможно е да настъпи бременност в условията на дефицит, но той може да бъде свързан с повтаряща се ранна загуба на плода. Счита се, че ниските нива на В12 възпрепятстват овулацията и нормалното клетъчно делене на оплодената яйцеклетка, както и че измененията в лигавицата на матката пречат на имплантирането на ембриона. Високият хомоцистеин, предизвикан от ниския В12, може да доведе до смърт на плода поради тромбоза (неправилно кръвосъсирване), недостатъчно кръвоснабдяване на плацентата, прееклампсия (която може да причини конвулсии), преждевременно отделяне на плацентата или изоставане в развитието на плода. При мъжете витамин В12 води до намаляване броя и подвижността на сперматозоидите. Много е важно да се знае, че за усвояването на фолиева киселина организмът се нуждае от витамин В12, и че при недистиг трябва да се приема под формата на метилкобаламин.

Хранителни източници: черен дроб, хайвер, риба и морски деликатеси, говеждо, агнешко, сирене, яйца, червено цвекло.

фолиева киселина

Фолиева киселина:  Може би един от най-известните пренатални витамини е фолиевата киселина. Това е другото име на витамин В9. Той помага за превенция от мозъчни увреждания, сърдечни и лицеви дефекти, дефекти на невралната тръба, крайниците и пикочните пътища. С други думи, спомага за правилното формиране на органите на бебето и намалява риска от генетични заболявания и малформации. Недостигът ѝ може да доведе до преждевременно раждане, забавяне растежа на плода и ниско тегло при раждане. Естествената фолиева киселина, набавяна с храната, е изключително нестабилна и бързо губи своята активност по време на обработка и съхранение. Ето защо е необходимо да се приема допълнително като добавка.

Има различни заболявания и генетични мутации, които водят до пониженото усвояване на фолиева киселина и други витамини от В групата. Затова е добре да се изследват техните нива в кръвта преди и по време на бременност. 

Препоръчителен дневен прием: Задължителен е приема на 400мг дневно в продължение на три месеца преди забременяване и по 800мг по време на цялата бременност. Тъй като синтетичната фолиева киселина често не може да бъде усвоена пълноценно от организма, особено при жени с генна мутация MTHFR, е необходимо да се приема под формата на Метилфолат.

Хранителни източници на фолиева киселина: черен дроб, леща, боб, аспержи, тъмнолистни зеленчуци като спанак, зеле, маруля и др.

Други важни за плодовитостта микроелементи

Желязо: Липсата на достатъчно количество желязо в кръвта може да доведе до нарушения в овулацията и дори до липса на овулация.  То влияе на качеството на яйцеклетките, дебелината на ендометриума, предпазва от желязодефицитна анемия и ниско тегло при новородените.

Препоръчителен дневен прием: За жени 18мг дневно, а за мъже 8мг дневно.

Селен: Селенът е друг много важен за ранното развитие на плода минерал. Той подобно на фолиевата киселина предпазва от спина бифида. Този антиоксидант спомага за предпазване на яйцеклетките и сперматозоидите от свободните радикали. Свободните радикали могат да причинят увреждане на хромозомите, което е причина за спонтанни аборти и вродени дефекти.

Селенът е особено необходим за сперматогенезата. Според проучванията, при мъже с малък брой сперматозоиди се наблюдават ниски нива на селен.

Препоръчителен дневен прием: 60мкг дневно.

Цинк:  Цинкът регулира баланса на хормоните, особено на естрогена и прогестерона, което е от голямо значение за зачеването. Без него, вашите клетки не могат да се делят правилно. Той участва в образуването на органите на плода и предпазва от раждане на бебе с ниско тегло. Според едно изследване, ниските нива на цинк са свързани с абортът в ранните етапи на бременността.

Препоръчителен дневен прием: 20мкг дневно.

За да сте сигурни, че приемате достатъчно витамини и минерали е най-добре да ги приемате допълнително като добавки. На пазара има разнообразие от специално разработени формули за повишаване на плодовитостта и на двамата партньори. Те съдържат определени съставки, които оптимизират шансовете за зачеване и играят важна роля за създаването на хранителни запаси, необходими за началото на бременността. Непременно обърнете внимание на състава и количеството на всеки един витамин и минерал в тях, защото може да са крайно недостатъчни за вас, и да се налага да ги приемате отделно.