„Има ли някакъв начин да увелича шансовете за имплантация?“ Това е въпросът, който си задават много жени, подложени на АРТ процедури, били те ин витро или инсеминация. Наистина има някои фактори, които биха могли да подобрят шансовете за успех.

Обикновено нещата в лекарския кабинет се случват много бързо, и често не успяваме да обсъдим с лекуващия ни лекар всички аспекти от лечението, които ни вълнуват. Ето няколко въпроса, с които е добре да сте запознати, и които бихте могли да обсъдите с него.

1. Отделете време за почивка!

заедно

Въпреки, че няма доказателства, че лежането помага, е добра идея да си вземете няколко дена отпуск. Имплантирането се случва между 1 и 5 дни след трансфера на бластоцисти. Ако трансферът е бил на 3 ден, имплантирането се случва между 4 и 7 ден. Дайте си почивка. Бъдете навсякъде, с изключение на работното си място. Сега е моментът да прочетете книгата, която сте си купили толкова отдавна или да отидете на почивката, за която си мечтаете. Това е вашето време.

2. Пожелайте си бластоцисти! И то поне два!

Проучванията сочат, че бластоцистите имат по-високи шансове за имплантация, отколкото по-младите ембриони. Разбира се, вашият лекар ще ви каже, че и ембрионите на ден-3  имат добри шансове. Но ако ембрионите ви могат да достигнат до стадий бластоцисти, има по-голяма вероятност за успех. Поставянето на два, където всеки ембрион има равен шанс за имплантиране, може да е риск, който си заслужава.

Как ембрионите се развиват е извън вашият контрол. Но знайте, че качествените ембриони имат по-големи шансове за имплантация. Научете Как да увеличите качеството на яйцеклетките си за 90 дни.

 

3. Подобрете качеството на лигавицата си!

нередовен цикъл

Имплантирането не може да се случи, ако лигавицата е твърде тънка. Важно е проследяването на дебелината и качеството на ендометриума при прегледите по време на IVF процедурите. Целта е дебелина над 7 mm в деня на трансфер, но оптималната е над 8 mm. Ако имате трансфер на донорски яйцеклетки и ембриони или на замразени ембриони, вие най-вероятно ще приемате естрогенови препарати. Проверете дебелината на лигавицата най-малко 4 дни преди да трябва да започнете приема на прогестерон. Това ви дава време да увеличите приема на естроген, ако е необходимо. И ако е възможно, изберете естрогеновите таблетки пред лепенките, защото те се усвояват по-добре.

4. Храни подпомагащи имплантацията?

Много популярен е митът, че ананасът помага за имплантирането. Не се надявайте на това… Ако матката ви има нужда от специални храни за по-добра имплантация, вашият лекар щеше да ви ги предпише. Опасността да се фиксирате върху конкретни храни около имплантацията е, че те могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Те отвличат вниманието ви от това, към което трябва да се стремите – здравословно и балансирано хранене, и то най-малко три месеца преди започване на лечението. Избягвайте преработените храни, ограничете захарта, консумирайте повече био плодове и зеленчуци, добри въглехидрати, пълномаслени продукти, фибри, мазна риба два пъти седмично, и не пренебрегвате протеините и бобовите култури. Не забравяйте да приемате ежедневно мултивитамини и фолиева киселина. Ето повече информация за Здравословна диета преди забременяване и за Витамините, които е добре да приемате.

5. Матката ви обича прогестерон. Изберете най-подходящият!

Прогестеронът подготвя матката за имплантация. Той прави лигавицата по-възприемчива и намалява контракциите на мускулите ѝ. Приемът му започва от деня на пункцията или от предполагаемата овулация. Има различни видове прогестеронови препарати под формата на мускулни инжекции, перорални таблетки, вагинални гелове и глобули. Според последните проучвания, няма значителна разлика в процентите на имплантация, развиваща се бременност, раждане на живо бебе и риск от спонтанни аборти, в зависимост от прилаганите препарати. Прогестероновите инжекции освобождават хормона бавно и равномерно в целия организъм, но са болезнени и често водят до образуване на стерилни абсцеси. Вагиналните препарати имат предимството, че се абсорбират директно през лигавицата, заобикаляйки черния дроб, и имат висока бионаличност в матката. Прогестероновите гелове се считат за по-ефективни и по-удобни за приложение, в сравнение с глобулите. Можете да обсъдите с лекуващият ви лекар, кой е най-подходящият за вас препарат. Също така е добре да проверите нивата на прогестерона в деня на трансфера, когато оптимално трябва да бъдат над 15 ng/ml. Ниските му нива може да доведат до кървене и ранен аборт.

6. Скъпите екстри? 

Предимплантационна биопсия

Чували ли сте за ембрио лепило? Или за ERA тест, при който се анализира рецептивността на маточната лигавица или така нареченият „имплантационен прозорец“? А за „надраскване“ на маточната лигавица, с цел подобряване на дебелината ѝ за по-успешна имплантация? Ако сте над 40, вероятно си струва да се извърши PGD (предимплантационна генетична диагностика), за ранно откриване на хромозомни и генетични аномалии в ембриона. Тези манипулации стават все по-популярни, а проучванията върху тяхната успеваемост са обещаващи. Може да ги обсъдите в вашият лекар.

7. Кървенето може да е добра новина.

Лекото кървене след IVF трансфер е нормално. Може да се появи розово или кафеникаво зацапване няколко дена след трансфер. Не се притеснявайте, случва се често. Причина за това може да е дразненето на вагиналната лигавица от поставянето на прогестеронови препарати или вследствие процеса на имплантиране на ембриона. Каквото и да става, не спирайте лекарствата си на своя глава. Това може да застраши успеха на процедурата. Вземете си но-шпато и почивайте.

8. Спрете алкохола и цигарите!

пушене

Употребата на алкохол по време на бременност, дори и съвсем в началото, носи сериозен риск за здравето на плода, а употребата на цигари е абсолютно забранена. Когато пушите, вашите капиляри се свиват, включително и тези на матката, което нарушава кръвоснабдяването ѝ. Изследванията сочат, че пушенето намалява шансовете за успех при ин витро процедурите, така че е най-добре да спрете цигарите още преди опитите за бебе.

9. Отпуснете се! Но без горещи вани.      

Горещите бани и имплантацията са несъвместими. Също басейните и различните видове спа процедури. Така че най-добре през седмиците след трансфера си вземайте двуминутни, топли душове. Релаксацията е от ключово значение – просто не го правете във ваната!

10. Не се стресирайте заради стреса!

Вероятно и вие многократно сте чували доброжелателните съвети на хората около вас, от рода на „Просто се успокой и ще забременееш“. Но дългите опити за бебе могат да бъдат стресиращи, а вие да се притеснявате, че сте стресирана. Добрата новина е, че изследванията сочат, че стресът не води до намаляване на шансовете за успех при АРТ процедурите.

За ваше собствено успокоение, най-добре е да си останете вкъщи за един-два дена и да се насладите на хубава книга или интересен филм с голяма купа пуканки. Не е задължително само да лежите, но и не се натоварвайте. Златното правило е: „Не правете нищо, което ще ви накара да се почувствате гузни след това“.  Бъдете спокойни, че сте направили всичко, което е във вашите ръце. В крайна сметка, успехът до голяма степен си е въпрос на късмет. Това, което трябва да направите е, просто да се грижите добре за себе си.

Късмет!..