яйцеклетка
Известно е, че жените се раждат с определен брой яйцеклетки, и че с напредването на възрастта, тяхното качество намалява. Но не само възрастта оказва влияние върху качеството на яйцеклетките. Има много други определящи фактори, като например влиянието на околната среда, вредните навици и храни, стресът и т.н.

Когато качеството на яйцеклетките е лошо, могат да се наблюдават различни проблеми. Например сперматозоидите не могат да ги оплодят, имплантирането на ембриони с дефекти е по-малко вероятно да бъде успешно, а спонтанните аборти, дължащи се на хромозомни аномалии, са по-чести. В репродуктивната медицина качеството на яйцеклетките е от основно значение при култивирането и селекцията на ембриони, и пряко влияе на успеваемостта на ин витро процедурите. Това може би е по-често срещаният репродуктивен проблем, отколкото намаляващият яйчников резерв, и се наблюдава дори и при млади жени.

90 дни – Цикълът на една яйцеклетка

Много жени, които не могат да забременеят, се сблъскват с проблема “лошо качество на яйцеклетките”. Особено тези подложени на АРТ (Асистирани репродуктивни технологии). Но това, което те не знаят е, че е възможно да стимулират яйчниците си да произвеждат качествени яйцеклетки, само че за това са необходими поне 90 дни. Това е един период от време, през който е възможно чрез определени фактори да се въздейства върху фоликулите, в които предстои да се образуват яйцеклетките.

яйцеклетки

А сега нека да разгледаме по-подробно тези фактори, и това как можете да помогнете на тялото си да бъде здраво и да стимулирате развитието на качествени яйцеклетки…

Как да повишим качеството на яйцеклетките си за 90 дни?

Хормонален баланс

Хормонален дисбалансА той е задължителен за качествените яйцеклетки. Под влияние на околната среда, стресът, лошите хранителни навици, някои заболявания и други фактори, при все повече и повече жени се наблюдава хормонален дисбаланс. Той от своя страна може да доведе до лош отговор на яйчниците, ниско качество на яйцеклетките или липса на овулация. За щастие има природосъобразни и здравословни начини да поддържате хормоните си в оптимални нива и да помагате на ендокринната си система да функционира правилно. Ето някои от тях:

 • Спазване на здравословна диета
 • Изчистване от излишните хормони чрез детоксикация
 • Прием на билки и хранителни добавки
 • Избягване приема на ксенохормони
 • Намаляване нивата на стрес

Здравословно хранене

По време на този период от 90 дни, това с което се храните влияе на здравето на яйчниците и качеството на яйцеклетките. Храненето трябва да е разнообразно и добре балансирано, осигуряващо достатъчно витамини, минерали и хранителни вещества. Тук можете да прочетете по-подробно за Здравословна диета за плодовитост. Ето някои примерни храни в подкрепа на здравето и качеството на яйцеклетките:

Топ храни за качествени яйцеклетки

 • Пчелно млечице
 • Мака
 • Авокадо
 • Броколи
 • Горски плодове
 • Тъмнолистни зеленчуци
 • Спирулина
 • Сьомга
 • Тиквени семки
 • Сусам
 • Куркума
 • Джинджифил
Avocado

Вредни навици, които могат да увредят качеството на яйцеклетките

Всички те са широко дискутирани и доказано вредни. Ако не можете да се откажете от тях, то поне можете да намалите приема им.

 • Цигари
 • Кофеин
 • Алкохол
 • Захар
 • Неорганични меса и млечни продукти
 • Газирани напитки
 • Консерванти
 • Трансмазнини
 • ГМО
Вредни навици

Добавки

Прием на мултивитамини

multivitaminsЗа да сте сигурни, че приемате всички хранителни вещества, необходими за образуването на качествени яйцеклетки, и за да бъде тялото ви подготвено за бъдещата бременност, е най-добре да приемате мултивитамини. На пазара има разнообразие от специално разработени формули за повишаване на плодовитостта и на двамата партньори. Те съдържат някои определени съставки и редица хранителни вещества, които играят важна роля за създаването на хранителни запаси, необходими при бременност, и подпомагат способността за зачеване.

Антиоксиданти

Изследванията показват, че повечето яйцеклетки са силно податливи на въздействието на свободните радикали. Те са в състояние да увредят всички клетки, включително и тяхната ДНК. Това може да окаже влияние върху способността за забременяване, може да увеличи вероятността от увреждане на плода, аборт или евентуални вродени дефекти. Антиоксидантите защитават клетките от свободните радикали. Техният прием трябва да бъде част от здравословната програмата и на двамата партньори. Ето някои от най-важните за качеството на яйцеклетките антиоксиданти:

CoQ10

В подкрепа на приема на антиоксиданти, проучванията показват, че CoQ10 убиквинолът подобрява качеството на яйцеклетките. Има две форми на CoQ10 – убиквинон и убиквинол. Убиквинолът е редуцираната форма на убиквинона, който неутрализира свободните радикали и изпълнява антиоксидантни функции. С напредването на възрастта, способността на тялото да превръща убиквинона в убиквинол намалява. Повечето от добавките CoQ10 на пазара са под формата на убиквинон. Убиквинолът(Ubiquinol) се различава по това, че е най-биологично активната форма на коензим Q10 и няма нужда да се преобразува в организма. Той е осем пъти по-мощен от убиквинона. За жените над 35-годишна възраст, приемът на CoQ10 убиквинол в продължение на няколко месеца, заедно с други силни антиоксиданти, като витамин Е и витамин С, би могъл да подпомогне развитието на на качествени яйцеклетки.

Необходимата средна доза на прием е 100 мг на ден, а при по-възрастни и хора със здравословни проблеми е необходим първоначален прием от 200-300мг дневно за две седмици.

Омега – 3

omega-3Много важни за качеството на яйцеклетките са омега-3 мазнините. Те увеличават притока на кръв към репродуктивните органи, регулират половите хормони и освен това увеличават ефекта от приема на коензим Q10. Храни богати на ЕМК са рибеното масло, сьомгата, скумрията, сардините, скаридите, зехтинът, нерафинираните слънчогледово, ленено, рапично масла, авокадото и суровите ядки. Лекарите препоръчват приемът на рибено масло под формата на добавки, вместо консумирането на по-голямо количество мазна риба заради живака, който се натрупва в тези видове риби /сьомга, риба тон, риба меч, скумрия и др.

L – аргинин

L-аргининът е аминокиселина, която е доказала в проучвания увеличаването на отговора на яйчниците, ендометриалната възприемчивост и честотата на забременяване при IVF пациенти, които приемат големи дози L-аргинин. (Публикувано в Human Reproduction 1999).

Суперхрани

Суперхраните за плодовитост имат уникални здравословни качества, които помагат за подхранване на организма с витамини, минерали и антиоксиданти. Един от най-подходящите начини да си ги набавяте са здравословните смутита повишаващи фертилността.

Мака

Мака е невероятна суперхрана, която помага за баланса на хормоните, но самата тя не съдържа никакви хормони. Тя е в състояние да направи това чрез подхранване и балансиране на ендокринната система. Това е от съществено значение при подготовката за бременност и IVF, защото добрия хормонален баланс значително подобрява качеството на яйцеклетките.

Пчелно млечице, прополис и пчелен прашец

beesПчелното млечице е друга суперхрана, която подобрява плодовитостта, и особено качеството на яйцеклетките. Това е храната на пчелата майка.  Пчелното млечице е еквивалент на хормоналната стимулация при пчелата майка. Съдържа витамините А, В, С, D, E , както и много минерали и всички аминокиселини. Прополисът и пчелният прашец са богати на хранителни вещества и могат да се приемат всеки ден. Пчелният прашец съдържа 50% повече протеини от говеждото, и е богато на всички витамини и минерали. Пчелният прополис е мощен стимулант на имунната система. Най-добре е да се приема ежедневно, в продължение на най-малко три месеца преди опитите за естествено зачеване или ин витро процедури.

Внимание: Ако сте алергични или мислите, че сте алергични към пчели или пчелни продукти, не приемайте пчелно млечице и прополис.

Синьозелените водорасли, спирулина и хлорела

Те съдържат качествени протеини, фибри, витамини, минерали и ензими. Спирулината съдържа много витамини от В групата, бета-каротин, желязо и есенциални мастни киселини, увеличава енергията и е лесна за смилане. Хлорелата  има способност да детоксикира организма от тежки метали. Идеалната им форма за прием е на прах. Ако не ви допада вкусът им, може да започнете с малко количество като добавка към смути и постепенно да го увеличавате. За да подобрим усвояването на желязото е нужно да добавим малко витамин C. Ето примерна комбинация за по-добър вкус и усвояване:

 • 1 ч.л спирулина / хлорела
 • 1 ч.л пчелен мед / меласа
 • 200 мл. прясно изцеден портокалов сок

Освен тези храни е добре да включите в менюто си още и авокадо, пшеничен зародиш, яйца, тъмнолистни  и всякакви други зеленчуци, плодове и сурови ядки. Здравословното хранене и ежедневният прием на суперхрани е един лесен начин да повишите шансовете си за зачеване и раждането на здраво бебе.

Добро кръвоснабдяване

Притокът на богата на кислород кръв е необходима за качествените яйцеклетки. Кръвооросяването може да намалее вследствие на намалена физическа активност, дехидратация и повишена концентрация на кръвта…

Пийте най-малко по 1,5 литра вода на ден

waterДехидратацията води до сгъстяване на кръвта, съответно тя не може да циркулира правилно и да доставя необходимите кислород и хранителни вещества до всички тъкани и клетки в организма. Без вода ендокринната система не може да изпълнява задачите си, а отделителната спира да изхвърля отпадните вещества, органите страдат от недостатъчно кръвооросяване, нарушава се снабдяването с енергия на клетките в организма. Създайте си навика винаги да имате чаша с вода до леглото си или бутилка на работното си място.

Физическа активност

Редовното спортуване засилва кръвообръщението, снабдява кръвта с повече кислород, помага да поддържате здравословно тегло, намалява стреса. Занимания като плуване, тичане, танци и йога са прекрасен начин да поддържате своето тяло и дух в оптимална форма.

Стрес

Специалист по здравните въпроси пише:

“Стресът е реакция на организма, която може да се сравни с процеса, настъпващ в двигателя на самолет, който се готви да излети.”

Д-р Алън Морган и д-р Дъглас Рабин (лекари по репродуктивната медицина) са открили, че “стресът също има вредно влияние върху плодовитостта. Жени, които са постоянно под стрес произвеждат пролактин, кортизол и други хормони, които могат да попречат или дори да блокират редовната овулация.”

Стресът е реална част от съвременния живот, която не можем да избегнем напълно, но от нас зависи как ще се справим с него. Ако се опитвате да забременеете, намаляването на нивата на стреса трябва да бъде от основните приоритети в живота ви. Как може да се постигне това? Ами, първо трябва да се постави като задача. Резервирайте някое “спокойно време” в календара за себе си. По време на това “спокойно време”:

relaxation
 • Отидете на разходка или кино
 • Вземете си вана
 • Почетете хубава книга
 • Отидете на масаж или рефлексотерапия
 • Изпийте чаша релаксиращ билков чай, например от лайка или мента
 • Отидете на йога
 • Осигурете си 8 часа сън

Повишаването на качеството на яйцеклетките е важно за всяка жена, която се готви за зачеване, особено след определена възраст. Има много неща, които може да направите, за да повишите шансовете си за забременяване, но те трябва да станат част от ежедневието ви в продължение на най-малко 90 дни, за да имат най-добър ефект. Ето едно бързо резюме на това, как да подкрепите и защитите здравето на яйчниците и яйцеклетките ви:

 • Увеличаване на циркулация на репродуктивната система с масаж, упражнения и прием на достатъчно вода.

 • Поддържане на хормоналния баланс.

 • Спазване на здравословен хранителен режим и прием на добавки като антиоксиданти, мултивитамини и суперхрани за плодовитост.

 • Намаляване на стреса.