качество на яйцеклетките

Когато се подлагате на IVF цикъл, съвсем естествено е да бъдете изпълнени с много въпроси и тревоги. За повечето жени, особено за по-младите, качеството на яйцеклетките обикновено не е в началото на списъка. Това обаче е един от най-важните аспекти на успешния ин витро цикъл. При високо качество на яйцеклетките е по-вероятно да се стигне до раждането на здраво бебе.

Ето пет неща, които е добре да знаете преди стимулация. Надяваме се, че това ще направи пътуването ви до родителството малко по-лесно.

1) Жените се раждат с определен брой яйцеклетки, които постепенно намаляват. Няма постоянно попълване на бройката, каквото има при сперматозоидите. С течение на времето яйчниковият резерв намалява, яйчниците спират да овулират, и в крайна сметка настъпва менопауза. Това може да се случи на 35, 45 или 55 години. Различният резарв е една от причините, поради които броят на извлечените яйцеклетки при пункция варира при различните жени. От друга страна количеството не винаги е равностойно на качеството! Имайте предвид, че големият брой яйцеклетки не е гаранция за успех, и че дори тези жени с малък брой яйцеклетки могат да постигнат бременност.

2) Качеството на яйцеклетката без съмнение се повлиява от възрастта, но това не е единствената причина! Факторите, които въздействат най-много са диетата, влиянието на околната среда, пушенето и стресът. Има начини да се подобри здравето на яйчниците и качеството на яйцеклетките.

3) Определени заболявания и състояния засягат качеството на яйцеклетката. Някои от тях са хормонален дисбаланс, ендометриоза, анамнеза за овариална хирургия, химиотерапия / радиация и определени генетични и имунологични състояния. Ако имате някое от тях, е важно да го обсъдите с репродуктивният ви специалист, за да потърсите начини, по които може да се повлияе положително на качеството на яйцеклетките.

4) Само защото ембриологът или вашият лекар ви е казал, че имате намален брой или лошо качество на яйцеклетките, не означава, че няма да забременеете. Това може да означава, че ще бъде по-трудно, но не и невъзможно да постигнете бременност. Воденето на здравословен начин на живот, намаляването на стреса и поддържането на здравословно тегло са нещата, които можете да направите вие, за да повишите шансовете си за успех.

5) Бъдете реалист относно вашата плодовитост, и вземете нещата в свои ръце! Намирането на добър, загрижен за състоянието ви репродуктивен специалист, с индивидуален подход към вашият случай, е най-добрият подход, който може да предприемете. Ако все пак лошото качество на яйцеклетките е фактор за безплодие и опитите за подобряване на качеството на яйцеклетките не работят, осъзнаването на това може да помогне да се вземе малко по-лесно решението за използване на донорски яйцеклетки.