прогестерон
Прогестеронът : пациентките на ин витро клиниките го познават добре. Причината за това е, че прогестероновата терапия е от съществено значение за имплантацията и запазването на бременноста при лечението на фертилитета. Но не всички прогестеронови препарати действат еднакво. Тяхната ефективност и странични ефекти зависят от вида и начина им на приложение. И така, ето каква е ролята на прогестерона по време на ин витро процедурите, и най-добрият начин да го приемате.

Причината  IVF пациентките да се нуждаят от допълнителен прогестерон е чисто химическа. При естествената овулация, фоликулът от който се отделя яйцеклетката се превръща в жълто тяло. То секретира прогестерон, благодарение на който лигавицата на матката нараства и се подготва за имплантацията на ембриона. Той я прави по-възприемчива и намалява контракциите на мускулатурата и. Контролираната стимулация на яйчниците, агонистите, високите нива на естрадиола и таймирането на овулацията с ЧХГ блокират секрецията на ЛХ от хипофизата. Вследствие на това жълтите тела в яйчниците не се стимулират да произвеждат достатъчно прогестерон. Когато след ембриотрансфер е налице прогестеронов дефицит, има опастност да се стигне до кървене и загуба на бременноста, въпреки доброто качество на ембрионите.

При подготовката  за трансфер на замразени ембриони (ЗЕТ), както и при донорските процедури прогестеронова терапия е от съществено значение, тъй като функцията на яйчниците са занижени в продължение на седмици преди деня на трансфер.

Досега прогестеронът можеше да се приема по три начина: перорално, вагинално или мускулно. Вече има и четвърти начин: подкожно приложение. Всеки от четирите има своите плюсове и минуси, но най-често се използва пероралната и вагиналната употреба. Приемът му започва от деня на пункцията или от предполагаемата овулация.

Прогестероновите инжекции са мастноразтворими. Те се поставят интрамускулно и освобождават хормона бавно и равномерно в целия организъм. Освен неудобствата, причинени от спецификата на поставянето им, те често са болезнени и могат да доведат до образуване на стерилни абсцеси. Особено полезни са при кървене и заплашващи бременноста състояния в първите седмици от бременността.

Вагиналните препарати (Кринон гел, Утрогестан) имат предимството, че се абсорбират директно през лигавицата, заобикаляйки бариерата на черния дроб, и имат висока бионаличност в матката. Прогестероновите гелове се считат за по-ефективни и по-удобни за приложение, в сравнение с глобулите.  Когато сте на вагинален прогестерон е по-трудно да се следят нивата му в серума, въпреки че това не е честа практика. Неотдавнашно IVF проучване на прогестероновия гел установи, че той е само около един на сто по-малко ефективен от използването на инжекции прогестерон.

Пероралният прием на високи дози не се препоръчва, поради своите странични ефекти, каквито са гаденето и сънливостта. Същевременно в малки дози неговата ефективност при някои АРТ пациенти може да е недостатъчна.

Накрая, но със сигурност не на последно място е новата подкожна инжекция (Prolutex или Lubion). Тъй като е на водна основа, рядко причинява кожни реакции. Освен това е лесна и удобна за приложение.

Според последните проучвания, няма значителна разлика в процентите на имплантация, развиваща се бременност, раждане на живо бебе и риск от спонтанни аборти, в зависимост от прилаганите препарати. Можете да обсъдите с лекуващият ви лекар, кой е най-подходящият за вас препарат. Който и да изберете, не пропускайте нито една доза. Всъщност, вашата клиника може да увеличи ежедневния ви прием, ако кървите, във всеки един момент след положителния тест за бременност. Само не забравяйте – вашето бебе се нуждае от прогестерон повече, отколкото си мислите.