сперматозоидите

Репродуктивните проблеми при мъжете са по-разпространени, отколкото се предполага в обществото. Хората са склонни да мислят, че ако една жена не забременява, то проблемът е в нея, но това не винаги е така. В действителност при около 50% от двойките с репродуктивни проблеми се касае за мъжки стерилитет.

Ако сте правили опити за бебе в продължение на повече от 1 година, е време да си направите някои изследвания за безплодие. Има домашни тестове, отчитащи броят на сперматозоидите в спермата, които могат да дадат първоначална представа за състоянието на мъжкият фертилитет. По-сигурният и надежден начин е провеждането на пълен количествен и качествен анализ на спермата в лаборатория, така наречената спермограма. Това е едно от първите задължителни изследвания, които се правят за да се установи дали дадена двойка има репродуктивен проблем. Изследват се различни параметри като pH, обем, време на втечняване, брой, подвижност и морфология на сперматозоидите, брой на белите кръвни клетки.

При наличие на отклонения в спермограмата се налага консултация със специалист андролог-уролог, който ще назначи провеждането на допълнителни клинични изследвания, както и ще определи метода на лечение. 

Има много външни фактори, водещи до проблеми във възпроизводството при мъжете. За щастие може да имате контрол над тях, чрез намаляване на тяхното въздействие. Също така е възможно по един естествен и здравословен начин да подобрите качеството и показателите на спермата, както и общото състояние на организма си. За постигане на оптимални резултати, е необходимо да спазвате поне 6 месеца следните препоръки:

Елиминиране на причините, водещи до нарушения в сперматогенезата:

  • Електромагнитните полета и в частност радио-честотните електромагнитни вълни (RF-EMW) са доказали в редица проучвания (NCBI, FertStert), че са причина за намаляване на подвижността и в цялост за влошаване качеството на сперматозоидите. Добре е мъжете да избягват носенето на мобилен телефон в предните джобове на панталоните, както и работа с лаптоп с безжична връзка, поставен в скута.
  • Пушенето уврежда сперматозоидите. Добрата новина е, че щетите нанесени от тютюнопушенето може да бъдат поправени… Стига да се откажете от цигарите.
  • Алкохолът – Прекомерната консумация на алкохол е свързана с намаляване на броя на нормалните сперматозоиди.
  • Пестицидите и хормоните в храните имат огромен ефект върху хормоналния баланс на човека. Пестицидите имитират естрогените в организма, докато добавените хормони в месото и млечните продукти са действително хормони, които са излишни за тялото.
  • Соевите храни (соево мляко, тофу, соеви брашна и т.н.) съдържат концентрирани количества изофлавони – вид фитоестрогени, блокиращи естрогеновите рецептори, които са необходими за регулирането на тестостерона.
  • Пластмаси – Когато пластмасите се загреят, те освобождават ксенохормони, които имитират естрогена в организма.
  • Хипертермия (прегряване) – Тестисите осигуряват необходимата температура на спермата (която е по-ниска спрямо тази на тялото). Топлината уврежда спермата, така че най-добре е да се избягва многократното излагане на дейности, които могат да повишават температурата на тестисите. Примери за това са честото използване на сауна или джакузи. В допълнение, стегнатото бельо от изкуствена материя пречат на регулирането на температурата им и нарушават кръвообръщението в тях. Памучните боксерки могат да бъдат добра алтернатива на слиповете.
  • Свободните радикали – Редица изследвания показват съществена връзка между оксидативния стрес и мъжкия стерилитет. При около половината от мъжете с репродуктивни проблеми се наблюдават високи нива на свободни радикали в семенната течност, и съответно увредени, бавноподвижни сперматозоиди с ниско качество и увредена ДНК.
  • Стресът – Стресът може да има голямо влияние върху хормоналния баланс, което на свой ред може да има ефект върху производството на сперматозоиди.

 

Пиле с зеленчуци

Спазване на диета и прием на хранителни веществa, необходими на мъжкия фертилитет

Диетата оказва голямо влияние върху качеството на спермата и мъжката плодовитост. Проучванията сочат, че периодът от началото на производството на сперматозоидите до еякулацията при здрави мъже трае около 100 дни. Промените, които правите днес и това което консумирате днес, ще се отрази на показанията на спермограмата след поне 3 месеца.

За да функционира правилно репродуктивната ви система е необходимо да си набавяте достатъчно витамини и минерали. Избягвайте преработените храни и ограничете захарта. Консумирайте повече био плодове и зеленчуци, добри въглехидрати, фибри, качествени протеини и бобови култури. Пийте поне 2 литра вода на ден. Добавете към менюто си продукти, богати на следните хранителни вещества и елементи, необходими за добрата сперматогенеза:

Антиоксиданти

мултивитамини

 Антиоксидантите са едни от най-важните компоненти за фертилността, така че всяка двойка трябва да се фокусира върху тях. Те помагат за защита на спермата от свободните радикали. Свободните радикали са в състояние да увредят качеството на сперматозоидите и яйцеклетките, както и ДНК на клетките. Известно е, че увредената ДНК води до аборти и вродени дефекти и аномалии в развитието на бъдещото дете. Изследванията също показват връзка между оксидативния стрес, причинен от свободните радикали и мъжкия стерилитет. За да сте сигурни, че получавате достатъчно количество витамини и антиоксиданти, е необходимо да си ги набавяте допълнително като добавки.

Приемът на билки, витамини и добавки, както и определянето на техните дози, трябва да става само след консултация с лекар! 

Цинк

При мъжете, цинкът се смята за един от най-важните минерали. Основната му функция е на антиоксидант. Повишаването на приема на цинк води до увеличаване на броя на сперматозоидите, подобряване на формата и подвижността им, както и качеството на спермата.

Повечето мъже не получават достатъчно цинк с храната си. Минималното количество, приемано с храната, трябва да е 15 мг дневно. При медицински показания е необходим приемът му 2 пъти по 30 мг.

Хранителни източници: телешки черен дроб, говеждо, агнешко, сусам, тиквени семки, кисело мляко, грах и скариди. Цинкът се губи по време на готвене, така че е важно някои храни с високо съдържание на цинк да се консумират в суров вид.

Селен

Селенът е необходим за производството на спермата и подобряване на подвижността на сперматозоидите. В проучвания, при мъже с нисък брой сперматозоиди са открити ниски нива на селен. Необходимото количество дневен прием е 80-150 мкг.

Хранителни източници: черен дроб, риба и рибни продукти, пуешко, бразилски орехи (само една ядка съдържа почти 100% от ПДП за селен), сусам, тиквени семки.

Витамин Е

Витамин Е е важен антиоксидант, защитаващ  ДНК интегритета на сперматозоидите и яйцеклетката. Високи дози витамин Е от 600мг до 1000 мг дневно, се използват успешно за лекуване на понижена оплодителна способност. Той също подобрява състоянието и качеството на сперматозоидите.

Хранителни източници: нерафинирани масла, ядки, семена, мазна риба, спанак, авокадо, тъмнолистни зеленчуци.

Витамин С

Концентрацията на витамин С в човешката сперма е осем пъти по-висока отколкото в кръвта. При проучвания е установено, че ако дневно се приемат 250 мг витамин С (четири големи портокала или киви), има значителни шансове за предпазване на сперматозоидите от разрушаващото действие на свободните радикали. Антиоксидантното му действие предпазва от увреждане на ДНК и намалява вероятността от спонтанен аборт и хромозомни проблеми.

Витамин С предпазва сперматозоидите от слепване, което повишава подвижността им. При мъже с понижена оплодителна способност, дължаща се на слепване на сперматозоидите, допълнителният прием на 2 по 500 мг витамин С може да намали слепването от 37% на 14% само за една седмица, а след още 4 седмици на 11%. Едновременно с това се подобряват качеството и преживяемостта на сперматозоидите.

При пушенето се образуват големи количества свободни радикали, затова при пушачите се наблюдават по често промени в качеството на сперматозоидите и спермата. Пушещите по 20 цигари на ден имат 40% по-малко витамин С в кръвта от непушачите. Концентрацията на сперматозоиди при тях е със 17% по-ниска, при по-малка подвижност и повече аномалии. Ето защо те трябва да поемат поне два пъти повече витамин С от непушачите.

Хранителни източници: изобилие в зеленчуци и плодове, включително червени чушки, броколи, боровинки, зеле, картофи, домати и др…

CoQ10

Той играе важна роля за качеството и подвижността на сперматозоидите. Има две форми на CoQ10 – убиквинон и убиквинол. Убиквинолът е редуцираната форма на убиквинона, който неутрализира свободните радикали и изпълнява антиоксидантни функции. С напредването на възрастта способността на тялото да превръща убиквинона в убиквинол намалява. Повечето от добавките CoQ10 на пазара са под формата на убиквинон. Убиквинолът се различава по това, че е най-биологично активната форма на коензим Q10 и няма нужда да се преобразува в организма. Той е осем пъти по-мощен от убиквинона. Препоръчва се комбинирането му с витамин Е, витамин С и омега-3.

Необходимата средна доза на прием е 100 мг на ден. При възраст над 35г. и хора със здравословни проблеми е необходим първоначален прием от 200-300мг дневно за две седмици.

Хранителни източници: намира се в субпродуктите, рибата и морските дарове, макар че е много трудно да се набавят необходимите количества чрез храната.

Фолиева киселина

Нови изследвания показват, че фолиевата киселина може да даде тласък на качеството на спермата. Мъжете с ниски нива на фолиева киселина са с повишен риск от хромозомни аномалии в спермата. Това може да доведе до вродени малформации при плода.

Хранителни източници: черен дроб, леща, бобови, аспержи, спанак, зеле.

Витамин В12

Известен също като кобаламин, витамин В12 участва в клетъчната репликация и проучванията показват, че дефицитът му може да доведе до намаляване на броя и подвижността на сперматозоидите. Изследванията сочат още, че допълнителният прием на витамин В12 от 1000 мкг на ден помагат, когато броят на сперматозоидите е по-малък от 20 милиона на милилитър или подвижността им е по-малко от 50%.

Хранителни източници: черен дроб, хайвер, риба и морски деликатеси, говеждо, агнешко, сирене, яйца, червено цвекло.

Л-карнитин

Сперматозоидите изискват високи концентрации на Л-карнитин за енергийния си метаболизъм. Проучванията показват, че нивото на свободен карнитин в семенната течност директно корелира с броя на сперматозоидите и тяхната подвижност, при приемът му за минимум от 4 месеца. Колкото по-ниска е концентрацията на карнитин в семенната течност, толкова по-малък е броят на сперматозоидите. Л-карнитин и CoQ10 работят в синхрон, когато се комбинират. Препоръчва се приемът му от 3-4 гр дневно.

Хранителни източници: червено месо и млечни продукти.

Хормонален баланс

Хормонален дисбаланс

Хормоналният дисбаланс не се среща само при жените, а също и при мъжете. Хормоните играят голяма роля в производството на спермата и плодовитостта на мъжа. Вследствие на съвременният начин на живот и много от факторите, споменати по-горе, е възможно да настъпи нарушение в баланса на мъжките хормони.

Повишеният прием на естрогени (ксенохормони) при мъжете води до понижаване на тестостерона, еректилна дисфункция, намалено либидо, нисък брой на сперматозоидите и понижение в производството на семенна течност.

5 стъпки за балансиране на хормоните:

1. Избягвайте приема на ксенохормони.

2. Консумирайте предимно органични меса и млечни продукти.

3. Детоксикация на организма от излишните хормони и токсини.

4. Консумирайте много фибри и кръстоцветни зеленчуци (зеле, карфиол, броколи, ряпа, алабаш). Тези зеленчуци съдържат специален елемент, който помага на тялото да се освободи от излишните естрогени.

 

Билки подобряващи мъжката плодовитост и сперматогенезата

 

Тези билки са доказали чрез проучвания и стотици години употреба ползата за здравето на мъжката репродуктивна система. Повечето от тях са адаптогени, които подпомагат работата на ендокринната система. За най-добри резултати е необходимо да се приемат поне 3 – 6 месеца.

добавки и витамини

Трибулус (Tribulus Terrestris)
По-известна в България като билката Бабини зъби, тя се използва традиционно у нас най-вече за увеличаване на либидото и при различни сексуални и репродуктивни проблеми, дължащи се на хормонални нарушения при мъжа и жената. Трибулус е доказано ефективен при подпомагане на производството на LH, DHEA и тестостерон. Това го прави полезен при еректилна дисфункция, нисък брой на сперматозоидите и лошо качество на сперматозоидите. Особено ефективен е при наличие на антиспермални антитела.

 

Мака корен
Освен, че дава енергия и издръжливост, тя увеличава либидото, обема и брят на сперматозоидите на еякулата и подобрява подвижността на сперматозоидите. Мака е прекрасна суперхрана, която може да се приема под формата на капсули или да се добавя към шейкове в прахообразна форма.

Сау Палмето (Saw Palmeto)
Tрадиционно използванo за подобряване на здравето на простатата, при импотентност, атрофия на тестисите и ниско либидо.

Американски женшен корен (Panax quinquefolius)
Той поддържа здравословното сексуално желание, еректилната функция и подобрява сексуалната активност при мъжете. Подпомага хормоналния баланс и имуннитета, намалява стреса.

Ашваганда корен (Withania somnifera)
От векове се използва за подобряване на либидото и ниския брой на сперматозоидите. Ashwagandha поддържа функцията на ендокринната система и хормоналния баланс.

Фо-ти корен (Polygonum multiflorum)
Fo Ti се прилага при мъже, които имат ниско либидо, нисък брой на сперматозоидите, еректилна дисфункция и бавно подвижни сперматозоиди. Този корен поддържа сексуалното дълголетие.

Гинко билоба (Ginkgo Biloba)
Гинко билоба е средство # 1 за подкрепа на еректилната способност. Повишава циркулацията в репродуктивните органи и е с високо съдържание на антиоксиданти, важни за качеството на спермата.

Годжи Бери (Lycium barbarum, L.chinense)
Спомага за защитата на сперматозоидите чрез своето високо съдържание на антиоксиданти. Поддържа хормоналния баланс, подобрявайки функцията на черния дроб, освен това плодовете са изключително питателни.

Шизандра (Schisandra Chinensis)
Поддържа и стимулира функцията и здравето на черния дроб, които са важни за хормоналния баланс. Шизандра доказано подкрепя имунитета и функция на ендокринната и нервната система. Проучванията показват също, че може да помогне за увеличаване на броя на сперматозоидите.

Спорт

Освен да се храните здравословно и да приемате необходимите витамини и антиоксиданти, не забравяйте да спортувате редовно, без да прекалявате! Достатъчни са умерените упражнения, пет пъти в седмицата по 30 минути.

 

двойка